Allmän fakta om Afrikansk Pygméigelkott

Spread the love

Här kommer lite allmän fakta om Afrikansk Pygméigelkott. Igelkottar är envisa små djur samtidigt som många av dem blir väldigt tama och kan uppskatta mys med matte eller husse.

Det latinska namnet för Afrikansk Pygméigelkott är Atelerix Albiventris eller Atelerix Algeris, oftast är tamigelkotten en korsning av dessa det vill säga den vitmagade och den algeriska igelkotten. En Afrikansk Pygméigelkott blir ca 15-23 cm lång och väger ca 270-600 gram som vuxen. Igelkottar lever ca 6-10 år.

Igelkottar är skymningsdjur, det vill säga den vaknar mot kvällen och är vaken nattetid. De kan vandra många km under en natt.

Behöver de sällskap?
Afrikansk pygméigelkott är solitärt djur och lever ensam i naturen. I fångenskap kan det fungera med två igelkottar tillsammans om de har tillräckligt stor yta att leva på. Skall man ha två igelkottar tillsammans skall dom vara av samma kön då en hona blir extremt stressad av att konstant bli uppvaktad av en hane. Honan kan bita hanen illa om hon vill få bort honom. Det är också väldigt stressande för en hane att konstant ha en hona att uppvakta och han riskerar att bli illa skadad.

Hur varmt ska de ha det?
En afrikansk pygméiglkott får absolut inte ha det för kallt. Jag skulle inte rekommendera under 20 grader då det finns risk för att de försöker gå i ide om de blir för kalla. Den afrikanska pygméigelkotten går inte i ide i Afrika så den kan dö om den går i ide. I vårt kotterum är det som kallast 23 grader och en del av kottarna behöver även ha värmematta under sitt sovhus för att ha det tillräckligt varmt. Värmemattorna som vi använder är för reptiler men det finns lite olika alternativ på marknaden som fungerar bra. Man kan ta ut en afrikansk pygméigelkott en riktigt varm sommarkväll men de bör aldrig vara ute utan tillsyn så de inte blir för kalla eller rymmer.

Utrymme
Enligt lag går igelkottar fortfarande under rubriken djurparksdjur, så de skall ha 20 kvm att tillgå. På den ytan får man ha upp till 10 igelkottar. Det finns förslag om att man skall låta igelkotten gå under husdjur i stället och på så sätt kunna minska ytan till 2 kvm per igelkott. Dock har jordbruksverket inte godkänt detta än. För igelkottens säkerhet, särskilt små ungar så vore det bra om det ändrades.

Sticks dom?
Frågan man ofta får som igelkottägare är om de sticks? Självklart kan de stickas, men en tam igelkott har oftast taggarna slätt bakåt och man kan då klappa dem utan att bli stucken. Blir igelkotten skrämd av något, spärrar den upp taggarna som då sticks.

Rumsren?
Det går att få en del igelkottar relativt rumsrena med träning. Det är dock inte alla igelkottar som blir det och då får man räkna med att torka bajs och kiss efter nattens aktiviteter. Många igelkottar går duktigare på sin toalåda om det är chinchillasand eller annan fin sand där i. Mina kottetjejer använder nästan bara lådan samt bajsar i hjulet när det springer. Dock ska man aldrig använda klumpande kattsand eftersom igelkotten kan avlida om den får det i sig. Det torkar också ut igelkotten väldigt mycket. Igelkotten i sig luktar inget speciellt, men deras avföring kan lukta lite, mindre dock än t.ex. katters avföring. En idé om igelkotten inte blir rumsren är att ha en öppen stor kaninbur med tex Freshclean som bottenströ Där kan igelkotten ha sina saker som tex hus, mat, springhjul och annan rolig aktivering. En del igelkottar använder bara sin bur då de har allt de behöver där medans andra gärna tar en runda utanför.

Gnager dom?
Nej igelkottar är inga gnagare och brukar inte gnaga på saker. Däremot om de hittar en intressant lukt kan de slicka och tugga på lukten för att sedan skumma och lägga skummet på taggarna. Att igelkottarna skummar om de hittar något som luktar beror antagligen på att de vill ha lukten på taggarna som skydd mot rovdjur.

Här kommer lite inspirationstips, detta är bilder på hur våra igelkottar bor i sina öppna kaninburar. 

 

Comments are closed.