Afrikanska Pygméigelkottens skötsel

Spread the love

Afrikanska Pygméigelkottens skötsel. Det dyker upp en del frågor när det gäller skötseln på Afrikanska Pygméigelkottar. Hur klipper man klorna, när ska man bada osv.

En del av igelkottens skötsel är att de behöver badas då och då eftersom de gärna trampar runt i sin avföring och det kan börja fräta på tassarna. Lättaste sättet att bada en igelkott, är att hälla upp ca fem cm vatten i handfatet. Vattnets temperatur skall vara ca 35,5 grader eftersom det är igelkottens kroppstemperatur. Är igelkotten riktigt smutsig kan man använda ett milt katt eller hundschampo i vattnet. För att tvätta mellan taggarna kan man använda en mjuk barntandborste. Skölj igelkotten noga så inga schamporester finns kvar. Häll därefter upp nytt vatten med barnolja eller kokosolja i, så att igelkottens hud inte torkar ut. Efter badet torkar man igelkotten med en handduk och utsätt den absolut inte för drag, eftersom den då kan bli sjuk. Man behöver även klippa klorna på igelkotten. Det bästa är en klosax för smådjur och katter. Som med alla andra klodjur, skall man vara försiktig så att man inte klipper i pulpan.

Det är bra att rengöra igelkottens hjul varje dag då de fort bli nerkladdat med avföring. Igelkotten bajsar gärna när den springer. Även igelkottens toalåda bör rensas varje dag. Ju oftare man gör rent desto mindre bakterier och risk för sjukdomar.

 

Comments are closed.